Tlačová správa - Prešovčania sa pripojili ku Kvapke krvi pre detskú onkológiu

Tlačová správa

Košice, Prešov 14. júna 2011

Košická kampaň Kvapka krvi pre detskú onkológiu našla svojich podporovateľov aj v Prešove.  Oslovila nielen rodičov onkologicky chorých detí, ktoré sa liečia na Oddelení detskej onkológie a hematológie Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach,  ale aj mnohých dobrovoľníkov, ktorí sa rozhodli zorganizovať mobilné odbery krvi priamo v metropole Spiša. Mobilná odberová jednotka NTS SR  bude už zajtra 15. júna od 8,00 hodiny pripravená v Pastoračnom centre Jána Pavla II. na námestí Krista Kráľa na sídlisku Sekčov a na rovnaké miesto príde za Prešovčanmi aj 28. júna 2011.

Prešovčania pripravili na podporu onkologicky chorých detí aj výnimočný program. Mesto Prešov sa zapojilo do 2. ročníka Medzinárodnej charitatívnej cyklotúry Na bicykli deťom 2011 a v piatok 17. júna dopoludnia privíta peletón cyklistov, ktorí smerujú do najvýchodnejšej obce na Slovensku Novej Sedlice. Účastníci sa prevezú na bicykloch po Hlavnej ulici okolo mestského parku, kde sa k ním pripoja Prešovčania, ktorí chcú podporiť túto akciu. Jednou zo známych tvári tohto ročníka Na bicykli deťom je aj operný spevák Martin Babjak, ktorý si počas krátkej prestávky na pódiu zaspieva s prešovskými deťmi.

Iniciátorkou aktivít v Prešove je Monika Brillová, mamička onkologicky chorého Lukáška a členka občianskeho združenia Deťom pre život. „Keď som sa dozvedela, že tento rok pôjde pelotón cez Prešov, snažila som sa  pripraviť pre cyklistov milé privítanie. Za pomoci skvelých ľudí sme pripravili na piatok sprievodný program, ktorý sa začne už od 9,30 hod. v centre mesta pri Ľudovej banke. Pelotón očakávame okolo 10,00 hod. a Prešovčania na čele s primátorom a viceprimátorom sa symbolicky zapoja do pelotónu okolo námestia, čím podporia tak myšlienku projektu, pomáhať iným,“ uviedla Monika Brillová.  Zdôraznila veľkú podporu, ktorej sa organizátorom charitatívnej cyklotúry  dostalo nielen od vedenia  mesta,  ale aj spoluobčanov. Pripomenula iniciatívu rodiny a priateľov 1,5-ročného Mareka  Novackého,  ktorý bojuje s akútnou lymfoblastovou leukémiou a v lete by mal postúpiť na transplantáciu kostnej drene. Aj Marek je pacientom Oddelenia detskej onkológie  a hematológie DFN v Košiciach. „Jeho príbeh oslovil v Prešove širokú verejnosť a som si istá, že aj vďaka nemu ľudia pochopili, čo je v živote dôležité,“ dodala Monika Brillová.

Vďaka charitatívnemu projektu cyklotúry Na bicykli deťom sa od 17. júna do 21. júna tento rok uskutoční aj prvý česko-slovenský rekondičný pobyt  malých onkologických pacientov s ich rodinami v Tatranskej Lomnici. Po ukončení cyklotúry, v nedeľu 19. júna medzi nich zavítajú aj cyklisti a urobia si s deťmi spoločný program.